оа
оа / Guliver/Getty Images
Франция ще приеме 11 заподозрени френски джихадисти от Турция, съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер ден след като Анкара заяви, че депортира чуждестранни бойци на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Едностранната военна операция на Турция срещу кюрдите в Северна Сирия разгневи САЩ и европейските съюзници на Турция, които се опасяват от завръщане на ИД в региона. Европейските страни се тревожат и от завръщането на радикални ислямисти в Европа.


Ердоган: НАТО остави Турция сама срещу тероризмаФранция има между 400 и 500 свои граждани в контролираната от кюрдите Северна Сирия, включително около 60 бойци. Тя отказва да си върне обратно от Сирия пълнолетни членове на ИД и иска да сключи споразумение с Ирак те да бъдат съдени там.

Като част от споразумение от 2014 г. с Турция обаче арестувани от турските власти френски граждани биват депортирани във Франция в координация с френските власти.
 


"Именно в тези рамки подготвяме репатрирането на 11 френски граждани", каза Кастанер във френския парламент. Той не даде подробности за 11-те души, а само посочи, че те ще бъдат предадени на съдебните власти при пристигането си.


По тази система във Франция са били репатрирани около 250 френски граждани от 2014 г., добави министърът.
 
БТА