Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, че Анкара ще предостави хуманитарна помощ на Украйна за преодоляване на предстоящата "трудна зима", предаде Анадолската агенция.

По време на разговора президентът Ердоган заяви, че Турция ще продължи да работи за посрещане на хуманитарните нужди на народа на Украйна през предстоящите трудни зимни месеци, информира турското президентство.

Ердоган ще разговаря с президентите на Русия и Украйна за прекратяване на войната

Ердоган изрази надежда и за решение по въпроса за атомната електроцентрала "Запорожие" в Югоизточна Украйна, която от март е под руски контрол.
Една от най-големите ядрени централи в света произвеждаше 20 процента от електроенергията в Украйна преди началото на руско-украинската война на 24 февруари, отбелязва Анадолската агенция.

Президентът на Турция заяви, че първата дама Емине Ердоган се грижи за над 1000 украински сираци и техните придружители в столицата Анкара.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е благодарил на Ердоган за това, че е приютил украински деца и е осигурил стотици генератори за градовете в условията на прекъсване на електрозахранването поради руските атаки срещу енергийната инфраструктура, съобщава Анадолската агенция.

Зеленски заяви в Туитър, че е обсъдил с Ердоган по-нататъшната работа и възможно разширяване на т. нар. „зърнен коридор" през Черно море.

По-рано днес турският президент говори по телефона и с президента на Русия Владимир Путин. Възможностите за износ и на други хранителни продукти и стоки по т. нар. „зърнен коридор“ през Черно море бяха сред обсъдените от двамата въпроси, предадоха световните новинарски агенции.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища. Износът беше спрян през февруари заради войната на Русия срещу Украйна, припомня Анадолската агенция.

Дни преди планираното изтичане на споразумението на 19 ноември, то беше удължено с още 120 дни.
БТА