/ ThinkStock/Getty Images
Говорител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган обвини днес германските политици в популизъм след телевизионен дебат между канцлера Ангела Меркел и социалдемократическия кандидат за канцлер Мартин Шулц, в който и двамата изразиха готовност за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Меркел победи Шулц в предизборен телевизионен дебат (СНИМКИ)

"Надяваме се, че проблемната атмосфера, която превърна турско-германските отношения в жертва на този тесен политически хоризонт, ще приключи", написа в Туитър президентският говорител Ибрахим Калън.

Той посочи, че Меркел и Шулц атакуват Турция и президента Ердоган, за да отклонят вниманието от по-спешни проблеми, като нарастващата дискриминация. Калън заяви, че отношението на Европа към Турция цели да създаде образа на "враждебния друг" и че популизмът в германската политика би разпалил дискриминация и расизъм.

Германски министър: Турция никога няма да влезе в ЕС при управлението на Ердоган

Във вчерашния телевизионен дебат Шулц заяви, че ако стане канцлер, би сложил край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради все по-авторитарната политика на Ердоган.

Меркел: Преговорите за митнически съюз на ЕС с Турция не могат да продължат

Меркел, която и преди е изразявала съмнения дали Турция някога ще се присъедини към ЕС, заяви, че страната се отдалечава от всички демократични практики с главоломна скорост.

Ангела Меркел иска нова политика за бежанците

"Ясно е, че Турция не бива да става член на ЕС. Ще говоря с колегите си, за да разбера можем ли да постигнем обща позиция и да прекратим преговорите за присъединяване на Турция", каза канцлерката, цитирана от Ройтерс.
БТА