Музей, посветен на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде открит преди изборите в Истанбул.

Според T24 музеят ще се намира в квартал Касъмпаша на източния бряг на залива Златен рог в европейската част на мегаполиса, където Ердоган е прекарал ранните си години.

Месеци преди изборите в Турция: Ердоган премахна изискването за възраст за пенсиониране

В музея ще бъдат показани снимки и видеоклипове с различни моменти от живота на Ердоган и съпругата му Емине, а също така ще бъдат използвани холограми. Институцията ще се помещава на няколко етажа, сградата е разположена на брега на Златния рог и ще бъде проектирана в стила на османската и селджукската архитектура.

Особено значим е районът Терсане, където е разположен музеят. Там са били построени корабостроителниците на Османската империя. Проектът се управлява от Феттах Таминджъ, бизнесмен и ръководител на веригата луксозни хотели Rixos, който, по-рано беше обвинен във връзки с Фетуллах Гюлен – създателят на организация, призната за терористична в Турция. Но съдът го освободи от обвиненията.

Музеят ще покаже и видеозапис на известната реч на Ердоган в ООН, в която той заявява, че "светът е по-голям от пет", намеквайки за необходимостта от реформиране на Съвета за сигурност на ООН. Ще бъде засегната и темата за превръщането на музея "Айя София" в джамия. Посетителите на музея ще могат да видят и родословното дърво на Ердоган.

"Планира се музеят да бъде открит до изборите", отбелязва колумнистът.

Рецептата за идеалния политик

Следващите общи избори в страната - както президентски, така и парламентарни - ще се проведат в Турция на 18 юни 2023 г. По-рано Ердоган разреши изборите да бъдат изтеглени за по-ранна дата поради "сезонните условия".
БГНЕС