/ Thinkstockphotos
Турция и САЩ обявиха, че възстановяват частичното издаване на неимигрантски визи след почти едномесечно прекратяване заради дипломатически конфликт между двете страни.
 
От турското посолство във Вашингтон съобщиха в Twitter, че ще последват американските си колеги в Анкара, за които по-рано днес стана ясно, че възобновяват издаването на спрените визи с някои ограничения.
 
Турция и САЩ прекратиха издаването на неимигрантски визи

Американското посолство в Анкара потвърди съобщенията за частична отмяна на забраната, посочвайки, че решението е взето, след като турското правителство е "уверило, че местният персонал няма да бъде задържан или арестуван заради изпълнение на своите официални ангажименти". В замяна турските власти са обещали "предварително да уведомяват правителството на САЩ, ако имат намерение да задържат или арестуват когото и да е било от местния персонал".
 
От американското посолство казаха още, че въпреки възстановяването на издаването на визи, САЩ остават обезпокоени за арестувания от турските власти служител на своето представителство и други американци, които също се намират в турски затвори.
 
Турция иска бързо да подобри отношенията си със САЩ

"Продължаваме да изпитваме сериозно притеснение във връзка с делото, заведено срещу арестувания местен служител на нашата мисия в Турция. Ние също така сме притеснени за делата срещу граждани на САЩ, които бяха арестувани в рамките на действието на режима на извънредно положение" в Турция, посочва говорителка на представителството. Тя подчерта, че американски официални лица продължават да работят със своите турски колеги, за да се постигне "удовлетворително решение" на въпросите.
 
Напрежението между Анкара и Вашингтон ескалира до безпрецедентни нива през октомври, след ареста на служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз по обвинения в предполагаеми връзки с мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен.
 

ThinkStock/Getty Images


Това доведе до двустранното прекратяване на издаването на неимигрантски визи. На 8 октомври американското посолство в Анкара обяви, че спира издаването на туристически, медицински, бизнес, учебни и временни работни визи. Това беше последвано от огледална мярка на турските власти.
 
Облекчаването на кризата идва дни преди срещата между турския премиер Бинали Йълдъръм и американският вицепрезидент Майкъл Пенс в САЩ.
БГНЕС