Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган / БГНЕС
Турция е готова да разгледа възможността за изпращане на турски военни в Либия, ако подобна молба бъде отправена от Правителството на националното съгласие в Триполи. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган на пресконференция в Тунис, предаде ТАСС.

"Ние никога не сме се намирали в друга страна без покана (от страна на властите на тази държава). Ако пристигне подобна покана, то ние ще я разгледаме", заяви турският президент, който пристигна днес на изненадващо посещение в Тунис.

Ердоган заяви още, че в момента в Либия се намират най-малко 2 хиляди бойци на частната руска военна компания "Вагнер". По думите на Ердоган в Либия присъстват също бойци от Судан, чиято численост надвишава 5 хиляди души.

Ердоган: Ако трябва ще увелича военната подкрепа за Либия


Ръководителят на правителството на националното съгласие в Либия Файез ел Сарадж потвърди на 23 декември, че е поискал от Турция военна помощ. Подписаното през ноември турско-либийско споразумение за сътрудничество във военната сфера предвижда възможности за доставка на техника, оборудване и въоръжение за използване при наземни, морски и въздушни операции.

САЩ искат да работят с Русия за прекратяването на конфликта в Либия


В Либия в момента паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: международно признатото Правителство на националното съгласие на Сарадж и временният кабинет на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащ в Източна Либия съвместно с парламента и поддържан от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар.

На 12 декември Хафтар обяви, че неговите сили започват "решаващата битка за столицата". Командването на Либийската национална армия неколкократно е подчертавало, че ще се противопостави на всяка чуждестранна намеса във вътрешните работи на Либия и заплаши да потопи корабите и да свали самолетите с турска военна помощ.
БТА