/ БГНЕС
Съединените щати искат да работят с Русия за прекратяване на конфликта в Либия, заяви вчера американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.
На пресконференция в Държавния департамент Помпейо каза, че не може да има военно решение на конфликта и че е обсъдил този въпрос на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров във Вашингтон.

"Искаме да работим с руснаците за започване на преговори" за уреждане на конфликта, изтъкна Помпейо и добави, че Лавров го е уверил, че е готов да участва в усилията за постигане на мир.

Помпео заяви, че Тръмп предупредил Москва да не се меси в изборите, Лавров отрича

"Аз му напомних, че спрямо Либия продължава да действа оръжейно ембарго", заяви американският държавен секретар.

От 2014 г. в Либия паралелно съществуват две правителства: международно признатото правителство на националното съгласие на премиера Файез Сарадж в Триполи и временното правителство на Абдула Абдуррахман ат Тани, действащо в Източна Либия и подкрепяно от Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар. Силите на Хафтар се опитват от април да превземат Триполи. Те са подкрепяни от Египет, ОАЕ и руски наемници, а правителството на Сарадж получава от Турция дронове и камиони, според дипломати и официални представители в Триполи, припомня Ройтерс. Хафтар отрича да е подкрепян от чужди държави.
БТА