„Туитър“ е заплашил корпорацията „Мета“ със съдебни действия заради новото ѝ приложение, наречено „Тредс“ (Threads), съобщи Асошиейтед прес.

Информационният сайт „Семафор“ цитира писмо от сряда, адресирано до изпълнителния директор на „Мета“ Марк Зукърбърг, в което Алекс Спиро, адвокат, представляващ „Туитър“, обвинява „Мета“, че незаконно се е възползвала от търговски тайни и друга интелектуална собственост, като е наела бивши служители на „Туитър“ да разработят подражателно приложение.

От стартирането си в сряда вечер „Тредс“ регистрира десетки милиони влизания на потребители. Приложението, създадено от екипа на „Инстаграм“, се появява в момент, в който мнозина потребители на „Туитър“ търсят алтернатива, чрез която да се отърват от надзора на Илон Мъск върху платформата, която той придоби миналата година за 44 млрд. долара.

Говорителят на „Мета“ Анди Стоун в четвъртък отхвърли обвиненията и заяви, че „никой в екипа, разработил „Тредс“, не е бивш служител на „Туитър“.

В първите 18 часа след старта си новото приложение събра над 30 милиона влизания, съобщи „Ройтерс“. 

Макар че „Тредс“ стартира в сряда в над 100 страни, в момента платформата е недостъпна в Европейския съюз, където има строги правила за защита на личните данни.
Петър Къдрев/БТА