Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп каза, че Франция е "отново на ръба" след нападението срещу военен патрул в района на музея Лувър в Париж, предадоха световните агенции.

"Нов радикален ислямистки терорист току-що извърши нападение в музея Лувър в Париж. Туристите бяха блокирани вътре. Франция е отново на ръба. Америка, бъди по-умна", написа Тръмп в Туитър.
Нападението бе извършено тази сутрин на входа на галерия Карусел, водеща към входа на Лувъра. Мъж с мачете нападна военен патрул и рани леко един от военните. Друг военен откри огън по нападателя и го рани тежко в корема. Според властите нападателят скандирал "Аллах акбар" и носел раници, но в тях не били открити експлозиви, припомня Франс прес.

Вижте подробности и видео тук

Заради нападението районът на музея беше отцепен от полицията и от военни, а посетителите останаха блокирани вътре.

Пред агенция Ройтерс един от тях разказа, че хората в музея не изпаднали в паника. Полицията ги накарала да се отдалечат от прозорците и да седнат плътно един до друг.

"Всичко протече много спокойно. Хората, дори и тези които не разбираха нито дума на френски, осъзнаха, че е станало нещо необичайно", разказа пред Ройтерс 68-годишният Пол Леше, парижки пенсионер, който е чест посетител на Лувъра.

Тръмп: Вече има гняв, колкото щеш - светът е пълна каша

"Първо се чуха съобщения, после охранителителите започнаха да тичат из музея и малко след това да събират всички и да ги отвеждат в едната част на сградата", разказа Ланс Манюс, 71-годишен американец от щата Ню Йорк.

Той също разказа, че охранителните накарали хората да седнат плътно един до друг, далеч от прозорците, и че имало деца, които се разплакали. Час по-късно хората били евакуирани, а полицията проверявала и претърсвала всеки излизащ от сградата.
БТА