/ БГНЕС, архив
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Япония протичат успешно, но основното ще бъде постигнато след парламентарните избори в азиатската страна през юли.

"Отбелязахме голям напредък в нашите търговски преговори с Япония", написа Тръмп в Twitter. "Търговията със селскостопанска продукция и говеждо месо са големи залози. Основното ще бъде постигнато след изборите през юли и очаквам големи цифри!", добави американският президент, който е на посещение в Япония.

В събота Тръмп заяви, че САЩ разчитат на по-честни търговски отношения с Япония и се надяват да сключат двустранно търговско споразумение в близко бъдеще.

Междувременно стана ясно, че Тръмп и японският министър-председател Шиндзо Абе са открили визитата на американския президент в Страната на изгряващото слънце на голф игрище.
 

За днес програмата на Тръмп включва „турнир“ по любимия на двамата политици спорт, преди да отидат да наблюдават турнир по сумо.
 

Американският президент ще връчи на японския майстор Асанояма "Купата на президента" - с тегло 60-70 килограма.

Тръмп ще бъде първият чуждестранен държавник, който ще се срещне с новия император Нарухито, който зае трона в началото на месеца. Това ще се случи в понеделник.

Съединените щати и Япония, съответно първа и трета икономика в света, са в процес на обсъждане на сложни въпроси по деликатна търговска сделка между двете страни. Тръмп е на обичайната си позиция, критикуващ това, което определя като небалансирани търговски отношения, заявявайки, че те ще станат „в известна степен по-честни“ след постигането на сделка.
 
БТА, БГНЕС