Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата
Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата / БГНЕС
Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата
91163
Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата
  • Тръмп ще е третият американски президент, който няма да взима заплата

Доналд Тръмп се отказа от президентската си заплата. В първото си телевизионно интервю в предаването „60 минути" по CBS той обяви още, че планира да депортира или вкара в затвора от 2 до 3 милиона имигранти без документи, живеещи в Америка. Новият американски президент изрази позиции против абортите и в подкрепа на притежаването на оръжия, и каза, че приема хомосексуалните бракове.

Доналд Тръмп в първото си официално интервю след победата

Като президент на САЩ в първото си телевизионно интервю Доналд Тръмп обяви, че се отказва от президентската си заплата. Той уточни, че дори не знае колко печели президентът.

"Мисля, че трябва по закон да получавам поне годишно, значи ще го получавам", каза Тръмп. Журналистът поясни, че се отказва от 400 000 долара годишно. Доналд Тръмп ще стане третият президент в историята на САЩ, който няма да взима заплата, пишат американски медии. Хърбърт Хувър и Джон Кенеди са дарили заплатите си за благотворителност.

Тръмп обеща да депортира от 2 до 3 милиона нелегални имигранти

Тръмп заяви още, че планира да депортира или вкара в затвора от 2 до 3 милиона имигранти без документи, живеещи в Америка. Той заяви, че ще започне това, което може да се окаже най-голямата масова депортация в съвременната история, обещавайки незабавно да депортира рекорден брой хора от страната.

В телевизионната си изява бизнесменът направи опит да успокои напрежението, обхванало страната след избирането му. "Не се страхувайте, ще възстановим нашата страна", каза той, обръщайки се към хилядите демонстранти, които протестират от няколко дни в големите градове на САЩ.

Той осъди насилствените действия и тормоза срещу малцинства (мюсюлмани, чернокожи и латиноси), които според някои демократи са се увеличили, откакто Тръмп бе избран за президент. В интервюто, записано в дома му в Ню Йорк, новоизбраният президент потвърди, че ще номинира във Върховния съд хора, които са против абортите и подкрепят притежаването на оръжие.

Тръмп обяви кои ще са първите му две важни назначения, след като встъпи в длъжност

"Ето какво ще се случи. Аз съм защитник на живота и съдиите ще бъдат защитници на живота. Те ще бъдат силни поддръжници на Втората поправка на конституцията, която постановява, че е право на всеки американски гражданин да притежава оръжие".

Доналд Тръмп ще трябва да назначи един съдия във Върховния съд, тъй като едно от местата в него е вакантно. Той ще може да направи и още назначения по време на мандата си, ако някой от останалите съдии умре или се пенсионира.

74% от американците признават Тръмп за законно избран президент

По отношение на абортите Тръмп смята, че последната дума трябва да бъде на отделните щати, всеки от които трябва да има възможността сам да приема законодателни мерки по въпроса. Новоизбраният президент каза, че няма да повдига за преразглеждане въпроса с гей браковете и припомни, че Върховният съд вече се е произнесъл в подкрепа на брака между хора от един и същ пол.