Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ са готови да разрешат „проблема” със Северна Корея, ако трябва и без Китай.

Северна Корея си търси белята” написа Тръмп в „Туитър”. „Ако Китай реши да помогне, ще бъде чудесно. Ако не, ще решим проблема и без тях!”, посочи държавният глава на САЩ.
Внучката на Тръмп впечатли китайския лидер с песен на родния му език (ВИДЕО)

Американският президент показа ясно, че се надява Китай да окаже натиск на съседната страна, която е неин близък съюзник, да прекрати ядрената си програма, отбелязва АП. Доналд Тръмп заяви, че на срещата с китайския си колега Си Цзинпин миналата седмица му поставил ултиматум: решете кризата със Северна Корея и ще получите добро търговско споразумение, предаде Асошиейтед прес.

"Обясних на китайския президент, че търговското споразумение със САЩ ще бъде далеч по-добро за тях, ако решат севернокорейския проблем", подчерта Доналд Тръмп в Туитър.
Междувременно Северна Корея се закани, че ще отговори на "неразумното" изпращане на американския самолетоносач "Карл Винсън" и съпровождащите го кораби към Корейския полуостров и увери, че е готова за "война", предаде Франс прес.

"Неразумното американско разгръщане с цел завладяване на КНДР достигна озадачаваща фаза", каза говорител на севернокорейското външно министерство, цитиран от официалната агенция КЦТА.

"Пхенян е готов за война, а Вашингтон ще понесе отговорността за катастрофалните последици от възмутителните си действия", допълни той, цитиран от ТАСС.

САЩ: Военните действия срещу Северна Корея са "опция на масата"

По-рано Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ потвърди, че ударната група на самолетоносача "Карл Винсън" се е запътила към Корейския полуостров.
Асошиейтед прес отбелязва, че в региона често биват изпращани военни кораби на САЩ за демонстриране на сила.
 
БГНЕС