/ Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново се противопостави на преименуването на военни бази, кръстени на военачалници от Конфедерацията, обяснявайки това с уважение към победите на САЩ в световните войни.

Тръмп спори с интервюиращ за Байдън

„Форт Браг“, „Форт Робърт Лий“ - те носеха тези имена дълго, десетилетия. Не ме интересува какво казват военните. Решението трябва да взема аз... Никой дори не знае кой е генерал Браг ...И как да го наречем? Да го наречем „Преподобния Шарптън“ (известен в САЩ чернокож проповедник Ал Шарптън)? … Спечелихме две световни войни, две прекрасни световни войни, жестоки и ужасни, и ги спечелихме с „Форт Браг“, спечелихме ги с всички тези укрепления. А сега искат да се отърват от тези имена. Аз съм против това“, заяви Тръмп в интервю за Фокс Нюз.

Той потвърди, че е готов да наложи вето на проектобюджета за отбрана за фискалната 2021 година, ако има разпоредба за преименуване на фортовете. По-рано комитетът на Сената на САЩ за въоръжените сили одобри бюджет за отбрана в размер на 740 милиарда долара.

Тръмп смени шефа на предизборната си кампания

Законопроектът все още трябва да бъде приет от пълния състав на Сената, след това трябва да бъде съгласуван с проекта на Камарата на представителите и, ако е необходимо, да се гласува отново - и едва тогава той ще отиде при Тръмп за подписване.

Сред мерките на законопроекта е предложение за преименуване на военните бази, кръстени на генералите от робовладелческия Юг в Гражданската война. Сенаторът Елизабет Уорън внесе поправката на фона на протестите и безредиците след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд вот ръцете на полицията в Минеаполис. 
БГНЕС