Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп помилва бивш американски командос, който трябваше да бъде съден заради убийството на предполагаем афганистански бомбаджия и американски лейтенант, осъден за убийство, защото наредил на подчинените си да стрелят по трима афганистанци, убивайки двама от тях, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп, в качеството си на главнокомандващ на американските въоръжени сили разпореди и повишение за командос от морските тюлени, осъден за това, че позирал с мъртъв боец от "Ислямска държава" в Ирак.

Изслушванията за импийчмънта на Тръмп не са повлияли на американците

Помилваните са съответно майор Матю Голстейн и лейтенант Клинт Лоурънс. Първият трябваше да се изправи в съда догодина, защото през 2010 г. по време на мисия в Афганистан убил предполагаем бомбаджия. По онова време Голстейн ръководел екип от командоси и смятал, че афганистанецът бил отговорен за експлозия, в която били убити двама американски военнослужещи.

Лоурънс пък беше осъден на 19 години затвор за това, че разпоредил на подчинените си да стрелят през юли 2012 г. по трима невъоръжени афганистанци. Двама от афганистанците били убити. Лоурънс вече прекара над 6 години от присъдата си във военния затвор в базата Форт Ливънуърт в щата Канзас.

Поредна стенограма: Нищо за Байдън, Тръмп се хвали как водил „Мис Вселена“ в Украйна

Заповедта за повишение на Тръмп пък касае Едуард Галахър - морски тюлен, обвинен, че е позирал за снимка с мъртъв пленен боец на ИД в Ирак през 2017 г. Галахър трябвало да бъде повишен, когато избухнал скандалът със снимката. Той бил понижен, след като вината му била призната. Заради понижението Галахър щял да изгуби до 200 000 долара от пенсионни фондове, полагащи се на военен с ранг, какъвто той имал преди това.

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам заяви, че президентът Тръмп е отговорен за гарантирането на правоприлагането и че "помилването се обявява", когато е подобаващо. "В продължение на над 200 години президентите са използвали властта си, за да дадат втори шанс на заслужаващи това хора, включително такива в униформа, които са служили на нашата страна", допълни говорителката.
БТА