Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Русия не се забави с отговора
Американският президент Доналд Тръмп каза, че руските военнослужещи трябва да напуснат Венецуела, предаде Ройтерс.
 
Той отправи призива си няколко дни, след като военен контингент на Русия пристигна в южноамериканската страна.
 
"Русия трябва да си ходи", заяви пред репортери Тръмп на среща със съпругата на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо.

Хуан Гуайдо призова венецуелците за операция „Свобода“

 
Попитан как може да стане това, американският президент отговори: "Ще видим. Всички варианти са възможни."
 
Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс се срещнаха в Белия дом с Фабиана Росалес, за да изразят подкрепа за нейния съпруг, който през януари се обяви за временен президент на Венецуела.
 
Пенс определи пристигането на руски войски във Венецуела като "ненужна провокация" и призова Русия да спре да подкрепя венецуелския президент Николас Мадуро.

Тръмп: Бразилия и САЩ никога не са били толкова близки
 
"САЩ разглеждат пристигането на руски военни самолети този уикенд като нежелана провокация", каза американският вицепрезидент.
 
"Днес призоваваме Русия да спре всякаква подкрепа за режима на Мадуро и да застане до Гуайдо и до държавите в това полукълбо и по света, докато не бъде възстановена свободата", заяви той.
 
Росалес, която събира международна подкрепа за съпруга си и за отстраняването от власт на Мадуро, беше приветствана в Белия дом, където заедно с други видни венецуелски опозиционни фигури се срещна с Тръмп, Пенс и служители на американската администрация, съобщи Асошиейтед прес.
 
Предвижда се също така тя да се срещне с конгресмени и да говори на конференция с посланика на Венецуела, признат от американското правителство.
 
Тръмп заяви, че венецуелският народ преминава през "неизмерими изпитания" при управлението на Мадуро.
 
Пенс нарече Росалес "смела жена" и каза, че САЩ твърдо подкрепят каузата на опозицията.

Междувременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че президента на САЩ "първо трябва да изтегли войските си от Сирия, преди да дава съвети на Русия".

Според Захарова, Съединените щати бутат света към поредната бъркотия с "хаотични действия и непредсказуемо поведение".

Председателят на Международния комитет на Руската федерация Константин Косачев каза, че Доналд Тръмп се опитва нахално да се меси в двустранните отношения на две суверенни държави.

Косачев изтъкна, че Москва развива сътрудничество с Каракас във военно-техническата област на базата на законни основания, а американският лидер се опитва да каже на Русия какво може и какво не може да прави в друга, независима държава.
БТА