Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп потвърди в четвъртък, че майсторът по създаване на бомби на „Ал Кайда“ Ибрахим ал Асири е убит преди две години при американска антитерористична операция в Йемен.

Асири, саудитски гражданин, бе известен с това, че направи така наречената бомба бельо, използвана при неуспешен опит да бъде свален американски самолет на Коледа през 2009 г.
"Съединените щати ще продължат да издирват терористи като Ал Асири, докато те престанат да представляват заплаха за нашата велика нация", заяви Тръмп в изявление.

Не беше уточнено защо Тръмп потвърждава смъртта на Ал Асири чак сега. Смъртта му първоначално бе съобщена от американската отбрана и други източници през август 2018 г., но това беше първото официално потвърждение за неговата смърт.

Код: Секретно – нови разкрития за атентатите на 11 септември

В изявлението на Тръмп не бяха предоставени подробности относно операцията, при която той е убит.

Действията на Ал Асири държаха авиокомпаниите на нокти в продължение на години, като на моменти налагаха спиране на трансатлантическите полети.

При провалилия се атентат по Коледа ден нигериец се опита да взриви експлозиви, скрити в бельото му, при полет на Northwest Airlines от Амстердам до Детройт. Когато взривните вещества не успяха да бъдат детонирани правилно, пътникът, друг пътник се справи с 23-годишният Умар Фарук Абдулмуталаб.

Видео на „Ал Кайда“ предвещава нови атентати срещу САЩ, Европа, Израел и Русия



Ал Асири също така беше свързан и провалил се подривен опит, при който през 2012 г. на товарни самолети бяха поставени бомби, скрити в касети за принтери.

"Той също така изгради взривно устройство, предназначено да бъде използвано срещу пътнически самолет през 2012 г., и устройството, използвано при опита за убийство на бившия престолонаследник на Саудитска Арабия", казва Тръмп в изявлението си.
БГНЕС