Американският президент Доналд Тръмп
Американският президент Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп неочаквано се потопи в американската история, задавайки въпроса дали е било възможно да се избегне Гражданската война, противопоставила Севера на Юга в продължение на четири години през 19 век, предаде Франс прес.

В интервю, излъчено по сателитното радио Сириус Екс Ем, Тръмп се изказа ласкаво за бившия президент, популиста Андрю Джаксън, с когото понякога е сравняван. Според Тръмп Андрю Джаксън, който е починал повече от десетилетие преди началото на войната, е можел да избегне кървавия конфликт.

Тръмп призна: Имам много повече работа, мислех, че ще е по-лесно

"Ако Андрю Джаксън беше тук малко по-късно, нямаше да има Гражданска война. Той беше един много твърд човек, но и един човек с голямо сърце", заяви Тръмп.
 

Американският президент Доналд Тръмп
БГНЕС, архив

"Хората не си дават сметка. Не си задават въпроса защо е имало Гражданска война. Защо не е било намерено решение?", каза Тръмп.

Джаксън е президент на САЩ от 1829 г. до 1837 г. Той умира през 1845 г., което е повече от десет години преди началото на войната през 1861 г. Конфликтът продължава 4 години и отнема живота на над 600 000 души.

Тръмп дари заплатата си на парковете в САЩ (СНИМКИ)

През март Тръмп постави венец на гроба на Джаксън в плантацията му в Тенеси по повод 250-ата годишнина от раждането му. Тогава той го нарече велик човек, който се е борил с арогантния елит.

Американският президент Доналд Тръмп
БГНЕС