Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа приет от Конгреса закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, въпреки гневните протести на Пекин, който води деликатни преговори с Вашингтон за постигане на сделка за прекратяване на търговската война, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Законът "за демокрацията и правата на човека в Хонконг" беше приет единодушно от Сената миналата седмица. В Камарата на представителите само един конгресмен гласува против.

Китай привика американския посланик заради Хонконг

Законът изисква от Държавния департамент да потвърждава пред законодателите всяка година, че Хонконг запазва достатъчно автономия, за да оправдава предоставянето от САЩ на специалните търговски условия, които му помогнаха да поддържа позицията си на световен финансов център. В закона също се предвиждат санкции срещу лица, нарушаващи правата на човека в специалния административен район на Китай.

Оспорвани избори, висока активност и опашки пред урните в Хонконг

Конгресът прие и втори закон, който Тръмп също подписа, забраняващ износа за Хонконг на американско специализирано полицейско оборудване като сълзотворен газ, гумени куршуми и електрошокови пистолети.

Почина 70-годишен мъж, ударен с тухла при сблъсъци в Хонконг

"Подписах тези закони от уважение към президента Си Цзинпин, Китай и Хонконг", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес. "Те се обнародват с надеждата, че лидерите и представителите на Китай и на Хонконг ще успеят приятелски да преодолеят разногласията си, което ще доведе до дълготраен мир и просперитет за всички", добави президентът.
БТА