/ БГНЕС
Китай призова във външното министерство посланикът на САЩ в Пекин Тери Бранстад, за да му предаде възраженията си срещу взетото миналата сряда решение на Конгреса на САЩ за Хонконг, предадоха АП и АФП.

Десетки остават барикадирани в кампус в Хонконг (СНИМКИ)


Заместник министърът Чжън Цзегуан е изразил "категоричен протест" срещу приетата от конгресмените резолюция за "правата на човека и демокрацията в Хонконг", която заплашва да отмени специалния икономически статут, който Вашингтон дава на бившата британска колония. САЩ "ще понесат всички последствия", е предупредил Чжън, като е поискал от администрацията на президента Доналд Тръмп да блокира текста. Според Пекин той представлява "намеса във вътрешните работи на Китай" и "е в подкрепа на престъпно и насилствено поведение на антикитайски сили, които създават проблеми в Хонконг".
 


Резолюцията на конгресмените забранява и продажбата на сълзотворен газ, гумени куршуми и други средства, които хонконгската полиция може да използва срещу протестиращите.

Оспорвани избори, висока активност и опашки пред урните в Хонконг



Текстът, приет от конгресмените миналата седмица, все още не е подписан от Тръмп. Президентът на САЩ не е заявил ясно дали планира да го направи. Той каза миналата седмица, че подкрепя жителите на Хонконг, но подкрепя и своя "приятел", китайския президент Си Цзинпин. 
БТА