Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Правителството на президента Тръмп ще отмени крайъгълния камък в мерките на предшественика си Барак Обама за забавяне на глобалното затопляне. Това ще стане чрез облекчаване на изискванията за парниковите емисии от централи на въглища, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп подписа указ за преразглеждане на мерки за климата, въведени от Обама

Новият правителствен план се очаква да бъде представен до дни. Той предвижда американската Агенция за опазване на околната среда да обяви, че правилата от ерата на Обама, противоречат на федералното законодателство, налагайки стандарти за вредните емисии, за които няма разумна причина да се смята, че могат да бъдат изпълнени. Асошиейтед прес се е сдобила с копие от документа, който е 43 страници. В него също така личат усилията на американското правителство да съживи изпитващата трудности въгледобивна индустрия.

Тръмп подписа указа "Купувай американското, наемай американци"

С това ново предложение на Агенцията за опазване на околната среда на практика се изпълнява предизборното обещание на Тръмп да се сложи край на мерките от времето на Обама за ограничаване на глобалното затопляне. Също така то се появява след обещанието на сегашния президент на САЩ да извади страната си от Парижкото споразумение за климата, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Агенцията за опазване на околната среда няма да предложи веднага нови правила, които да заместят тези от времето на Обама, но ще поиска да бъдат инициирани обществени дебати по въпроса за намаляването на емисиите от централите на въглища и природен газ.

Престижът на САЩ по света се топи при Тръмп

Говорителка на агенцията отказа коментар за автентичността на изтеклия документ, но заяви, че правителството на Обама е надхвърлило прекалено много правомощията си, въвеждайки своите правила. Тези стандарти от времето на предишния президент на САЩ са известни под името "План за чиста енергия" (Clean Energy Plan).
БТА