/ Guliver/Getty Images
Американският президент Доналд Тръмп обяви 7 декември за Национален ден в памет на Пърл Харбър - американската военноморска база на Хаваите, която бе нападната от Япония през 1941 г. Неочакваната атака доведе до включването на САЩ във Втората световна война, припомнят информационните агенции.
 
Тръмп прие в Белия дом няколко ветерани от Втората световна война, на които изказа благодарност. "Всички американски сърца са изпълнени с признателност за тяхната служба, тяхната саможертва и тяхното присъствие тук днес", каза американският президент.
 
Тръмп изрази задоволство от съюза между САЩ и Япония (ВИДЕО/СНИМКИ)

Сред ветераните бе 98-годишният Майки Генич, който е служил на крайцера Пенсилвания и е бил в отбора по американски футбол на кораба, подготвящ се в онази сутрин за среща срещу отбора на друг крайцер Аризона.
 
Разговаряйки с президента за събитията от преди 76 години, ветеранът зае позиция, типична за американския футбол, а изненаданият Тръмп го помоли да я повтори. Доволният ветеран го направи, въпреки че се движи с помощта на два бастуна, отбелязва ДПА. След това ветеранът започна да пее "Помнете Пърл Харбър".
 

Guliver/Getty Images

Тръмп и Мелания отдадоха почит на загиналите в Пърл Харбър (ВИДЕО)

При изненадващата атака срещу базата загиват 2403-ма американци, а Тихоокеанският флот на САЩ е почти унищожен. На следващия ден САЩ обявяват война на Япония и по този начин се включват във Втората световна война.
 
Доналд Тръмп посети Пърл Харбър преди да направи обиколка в Азия миналия месец. Оцелели от нападението, около 2000 моряци, официални лица и местни жители се събраха в четвъртък в Пърл Харбър, за да почетат паметта на загиналите, съобщава АП
БТА