Японският премиер на историческа визита в Пърл Харбър
Японският премиер на историческа визита в Пърл Харбър / БГНЕС, архив

Японският министър-председател Шиндзо Абе пристигна днес в Хавай, за да признае нападението на Япония срещу американската военна база Пърл Харбър преди 75 години, предаде АП.

Абе пристигна в съвместната база Пърл Харбър-Хикам за историческото посещение. Той ще бъде първият японски министър-председател, който ще посети паметника, построен в чест на загиналите при нападението през 1941 г. моряци и морски пехотинци.

Мемориалът ще бъде затворен за обществеността утре, когато Абе ще го посети заедно с американския президент Барак Обама, който е на почива в Хавай със семейството си.
Японското правителство заяви по-рано този месец, че Абе няма да се извини за нападението срещу Пърл Харбър. Генералният секретар на правителството Йошихиде Суга каза, че "целта на предстоящото посещение е да се отдаде почит на загиналите във войната, а не да се поднасят извинения", посочва АП.

При японското нападение срещу Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. загиват 2403 американци. Изненадващата атака става повод за влизането на САЩ във Втората световна война, отбелязва ДПА.

През май Обама стана първият действащ американски президент, посетил японския град Хирошима - мястото на първата от двете атомни бомбардировки, извършени от САЩ в последните дни на Втората световна война.

Обама обаче не се извини за атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, отнели живота на стотици хиляди хора.

Източник: БТА