Джон Кери
Джон Кери / Guliver/Getty Images
Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери, който беше главният преговарящ в правителството на предишния американски президент Барак Обама за сключване на ядрената сделка с Иран, предупреди, че се разгръща "нова оръжейна надпревара", заплашваща други договори за съкращаване на въоръженията, предаде Асошиейтед прес.

Кери каза, че "днес ние се оказваме заобиколени от определени хора, които говорят за нова оръжейна надпревара", и че парите, които тя ще струва, "би трябвало да отидат за здравеопазване, строеж на училища и инфраструктура и изграждане на бъдеще, вместо за създаване на оръжия".

Според Кери тези действия заплашват договора за ядрените оръжия със среден обсег и договора за съкращаване на стратегическите оръжия.

Екипът на Тръмп наел детективи да дискредитират ядреното споразумение с Иран?

Той направи изказването на конференция в Милано преди американският президент Доналд Тръмп да обяви дали ще изтегли САЩ от ядреното споразумение между Иран и световните сили.

Ангела Меркел Доналд Тръмп
БГНЕС

Меркел, Макрон и Мей подкрепят ядреното споразумение с Иран, Тръмп още мисли

Тръмп отвърна, като заяви, че Кери "не може да се примири с факта, че е имал своя шанс и го е пропилял", що се отнася до Иран. "Стой далеч от преговорите Джон, ти вредиш на страната си!", написа Тръмп в Туитър, реагирайки на съобщенията, че Кери дискретно насърчава ядрената сделка с Иран.
БТА