Президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания отговориха по телефона на въпроси на деца, които искаха да узнаят къде се намира Дядо Коледа и какво ще им подари той, предадоха световните агенции.
 
Така първото американско семейство спази традицията и се включи в мисията на Обединеното командване за аерокосмическа отбрана на Северна Америка (НОРАД) за проследяване на околосветското пътешествие на Дядо Коледа. Всяка година на доброволци към НОРАД отговарят на телефонни обаждания и на електронни писма на деца и възрастни от цял свят и ги информират за придвижването в реално време на Добрия старец.
 
НОРАД помага на децата да проследят пътуването на Дядо Коледа
 

Gettyimages


Сайтът на военните се посещава ежегодно от около 9 милиона потребители от над 200 страни по света. Доброволците приемат 140 000 телефонни повиквания, свързани с Дядо Коледа. Традиционно НОРАД започва да следи впряга му на 24 декември.
 
Тръмп и първата дама разговаряха по телефона с малчугани в имението си в щата Флорида, където прекарват коледните празници. Двойката приемаше обажданията по два отделни телефона в дневната на имението на Тръмп. Сред обаждащите се беше дете от Мисисипи, на което Тръмп каза, че неговият щат е страхотен и му предсказа, че Дядо Коледа ще се отнесе към него много добре.
 
Времето със семейството е любимото нещо на хората по Коледа

Дете от Вирджиния сподели с Тръмп, че иска да намери конструктор под елхата у дома и президентът му разказа, че като малък е обичал да получава също такъв подарък. 5-годишно дете пък каза на президента, че иска баба му да бъде изписана от болницата за Коледа и Тръмп му каза, че това желание е по-хубаво от желанието за играчка. На момченце на име Райън Тръмп каза, че иска мир за страната, след като тя вече има просперитет.
 

Guliver/Getty Images


Проследяването на пътешествието на Дядо Коледа датира от 1955 г. Тогава в магазин в САЩ се появява обява с телефонен номер, за който се твърди, че е номерът на Дядо Коледа. Той обаче е отпечатан грешно и когато деца и възрастни започват да звънят, се оказва, че се обаждат в базата на командването на континенталните сили за въздушна отбрана - предшественик на НОРАД - в Колорадо спрингс, Калифорния.
 
Обиколката на Дядо Коледа може да следите и вие ТУК
 

Военният, който бил на пост на телефона тогава, се пошегувал с обаждащите се и им казал, че той е Дядо Коледа и така било поставено началото на една традиция с участието на НОРАД.
 
В последните години в проследяването на пътуването на Добрия старец, организирано от НОРАД, се включваха редовно Барак и Мишел Обама.
БТА