/ Gulliver/Getty Images
Американският президент е готов при необходимост да даде втора проба за COVID-19
Действията на американските власти могат да бъдат сметнати за успешни, ако броят на жертвите на новия коронавирус е под 200 000 души. Това заяви президентът Доналд Тръмп на брифинг в Белия дом.

"Помислете за тази бройка: 2,2 милиона души можеха да загинат, ако не бяхме направили нищо", коментира Тръмп.

"Ако можем да намалим този показател до 200 000 души, то, колкото и да е ужасна тази цифра, ще означава, че всички ние сме си свършили добре работата", каза Тръмп.

По-рано през деня ръководителят на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи каза, че е възможно броят на починалите в страната да се окаже между 100 и 200 хиляди души. Фаучи посочи, че в крайна сметка в САЩ вероятно ще има милиони, заразени с новия коронавирус.

Според данни на университета Джонс Хопкинс заразените в САЩ са над 139 000, а починалите - над 2400.

Тръмп няма намерение да въвежда карантина за цял Ню Йорк

Попитан от журналисти за повторна проба за COVID-19, aмериканският президент отговори, че е готов да си направи втори тест за коронавирус, но допълни, че няма симптомите, характерни за болестта, предадоха Ройтерс и ТАСС.

 "Не, засега не съм си правил, но мисля, че ще го направя, ако е необходимо", подчерта той.

"Нямам никакви симптоми, не забелязахте ли, че не ми е запушен носът, нищо такова, нали? До момента не е имало нищо такова", допълни Тръмп.

Тръмп: От днес започва лечението с хидроксихлорохин на болните от COVID-19 в Ню Йорк

Президентът припомни препоръката на лекарите да се правят тестове, само ако се наблюдават характерните симптоми за болестта.

Тръмп бе подложен на тест на 14 март. На следващия ден неговият личен лекар съобщи, че резултатът от теста е отрицателен.

По думите на американския президент пикът на смъртността от новия коронавирус в САЩ ще бъде след две седмици.

Тръмп: Пикът на смъртност от COVID-19 ще е след две седмици (ВИДЕО)

На брифинга стана ясно и че се удължава федералната препоръка към хората да си останат у дома и да спазват социална дистанция с още 30 дни на фона на разпространението на новия коронавирус в страната, предадоха информационните агенции.
БТА