По-рано вчера той обвини болниците в някои щати, че са се "презапасили" с респиратори
Президентът Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че "пикът" на смъртността, причинена от коронавируса в САЩ, вероятно ще бъде достигната след две седмици.

По време на брифинг в Белия дом Тръмп обяви, че удължава мерките на правителството за „социално дистанциране“ до 30 април.

"Различните модели показват, че пикът на смъртността вероятно ще бъде достигнат след две седмици", каза президентът на САЩ.

Китай предупреждава за опасността от втора вълна на коронавирус

"Следователно ние ще удължим нашите насоки /за строги мерки/, до 30 април, за да забавим разпространението /на вируса/", каза Тръмп.

Той каза, че очаква страната "ще бъде на път към възстановяване" до 1 юни – така, че промени предишната си по-оптимистична прогноза за спад на заразяванията около Великден.

"Нищо не би било по-лошо от обявяването на победа, преди победата да бъде спечелена", добави Тръмп. "Това би била най-голямата загуба от всички."

Президентът говори и за мерките, предприети от лекарите. Той каза, че е било одобрено прилагането на "бързи тестове", при които резултатите за наличие на заразяване с Covid-19 се получава в рамките на пет минути. По този начин ще бъдат тествани лекари, медицински сестри и други здравни работници.

Здравните власти на Острова: Карантината може да продължи шест месеца

Междувременно антивирусното лекарство - хидроксихлорохин - се прилага в момента на 1100 пациенти в Ню Йорк, каза Тръмп. "Нека видим как работи, може да имаме някои невероятни резултати".

Според американският президент експертите изследват и възможностите на кръвопреливането за лечение на болни, чрез използване на кръвта, взета от хора, които са се възстановили след заразяване с коронавируса.

По-рано вчера Тръмп обвини болниците в някои щати, че са се "презапасили" с респиратори, маски за лице и други критично нужни медицински консумативи.