/ iStock/Getty Images
Канадският премиер Джъстин Трюдо постави началото на срещата на върха ЕС-Канада, като приветства напредъка, който според него представлява споразумението за свободна търговия СЕТА. Председателят на Европейският съвет Доналд Туск пък заяви, че Отава е вече най-близкият трансатлантически партньор на ЕС, предаде АФП.
 
Срещата на върха ЕС-Канада приключва по-късно днес, след като Трюдо проведе разговори с европейските лидери, сред които еврокомисаря по търговията Сесилия Малмстрьом. Темите СЕТА, околната среда, борбата с климатичните промени, партньорството за океаните ще бъдат в дневния ред на дискусиите. Лидерите ще обсъждат също и реформата на Световната търговска организация, както и актуални международни теми.


Споразумението СЕТА влезе временно в сила през септември 2017 г. и износът от ЕС към Канада скочи с 15%, припомня европейски представител. Канадският внос към ЕС пък се е увеличил с 8%. Договорът е ратифициран от 13 страни членки на ЕС и от Канада, но е оспорван в няколко страни, сред които Франция.

10 начина, по които Европейският парламент подобри живота на европейците през 2014-2019 г.

"СЕТА се простира отвъд намаляването на митническите бариери и отвъд новите пазари. Със СЕТА ние правим търговия по един различен начин", изтъкна Трюдо в началото на 17-ата среща на върха ЕС-Канада. Той похвали сътрудничеството между Отава и Брюксел и каза, че то е пример за света. "Заедно ние се борихме за свободата за всички и за правата на всеки, заедно ние избрахме отварянето вместо отдръпването, сътрудничеството вместо изолацията", каза Трюдо.

"Пред предизвикателствата, пред които е изправен светът, било то оспорването на мултилатерализма или на правните норми, или пред възхода на популизма, ние работихме заедно като солидни съюзници", каза Трюдо и отдаде почит на Туск, който напуска поста си в края на годината.

САЩ и Канада отменят митата върху стоманата и алуминия

В момент, в който отношенията на САЩ и с ЕС преминават "през зона на турболенции", откакто в Белия дом дойде Доналд Тръмп, Туск заяви, че Канада е "станала най-близкия трансатлантически партньор на ЕС" и добави, че могат да разчитат един на друг във всички ситуации. Туск приветства и подновения ангажимент на Канада в редица сфери през последните четири години. "Канада се завърна в международната политика с много стил", каза Туск 100 дни преди парламентарните избори, на които Трюдо ще се бори за преизбиране.
 
БТА