евроизбори
евроизбори / iStock/Getty Images
Преди европейските избори на 26 май научете какви мерки прие Европейският парламент през последните пет години, за да улесни ежедневието ни.

По-евтини международни разговори

Таксите за роуминг в ЕС отпаднаха от юни 2017 г., което означава, че когато пътувате в друга страна членка, плащате за обаждания, текстови съобщения и мобилен Интернет толкова, колкото и у дома. Това не е всичко - от 15 май 2019 г. цената на обаждания до други страни не трябва да надвишава 19 евро цента на минута.

По-голям избор при пазаруване онлайн

Потребителите имат по-голям достъп до продукти, билети за концерти и фестивали и услуги за резервация на хотел и наемане на кола благодарение на правила, които сложиха край на необоснованото гео-блокиране в интернет от декември 2018 г.

По-малко пластмаса в реки и морета

През 2015 г. Парламентът одобри мерки за ограничаване на употребата на найлонови торбички и днес 72% от европейците казват, че ги използват в по-малка степен. Друга важна стъпка бе приетата забрана през март 2019 г. на пластмасови продукти за еднократна употреба като чинийки, прибори и сламки.

По-голяма безопасност на личните данни

През май 2018 г. влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни, който беше най-голямата реформа в областта за последните две десетилетия. Правилата дават по-голям контрол на потребителите върху начина, по който се използват техните данни. Парламентът също така актуализира правилата за защита на авторското право, за да ги адаптира към дигиталната ера.

Повече права за работниците

Депутатите приеха мерки за постигане на баланс между професионален и личен живот, които гарантират правото на бащите на 10 дни отпуск при раждането на детето им. Бяха регламентирани и минималните права на най-уязвимите работници ‒ тези на повикване или работещите за Интернет платформи като Uber.

Опазване на планетата за следващите поколения

През 2016 г. Парламентът одобри Споразумението за климата от Париж, с което страните по света си поставят за задача да се борят срещу климатичните изменения. В последствие депутатите приеха редица законодателни актове за намаляване на емисиите и по-голямо използване на възобновяемите енергийни източници, за да превърнат в реалност поетите от ЕС ангажименти.
 
Повече възможности за обучение в чужбина

За да могат повече европейци да се възползват от възможността да учат или да изкарат стаж в чужбина, депутатите предложиха през март 2019 г. трикратно увеличение на финансирането за програмата „Еразъм+“ на ЕС.

Подкрепа за икономическия растеж

През декември 2018 г. Парламентът одобри споразумение за свободна търговия с Япония, което е най-голямото подобно споразумение, договорено от ЕС. Парламентът подкрепи и договори с Канада и Сингапур; целта на всички тях е да премахнат бариерите пред бизнеса и да създадат условия за разрастване и нови работни места.

По-безопасна Европа

През 2016 г. Парламентът подкрепи мерки, задължаващи авиокомпаниите да споделят със службите за сигурност информация за хората, които пристигат в или отлитат от ЕС. Целта е да се улесни борбата с тероризма и организираната престъпност.

Година по-късно бяха одобрени стъпки за противодействие на лицата, които пътуват в чужбина, за да се включат в терористични групи, и на „вълците единаци“, които действат сами в ЕС. Депутатите затегнаха също така контрола върху огнестрелните оръжия и одобриха правила за прекъсване на финансовите потоци за терористи.

Подобрена енергийна ефективност

Опростена схема за обозначаване на енергийната ефективност на уредите, одобрена през 2017 г., се очаква да доведе до спестявания от енергийни сметки за потребителите в размер на до 500 евро на година.
Представителството на ЕП в България