/ ThinkStock/Getty Images
Трима млади френски алпинисти от експедиция в Непал са в неизвестност и на място е изпратен спасителен екип. Това съобщи днес в комюнике Френската федерация на алпинистките и планинарските клубове, цитирана от Франс прес.

Младежите са част от Националната група за отличен алпинизъм, обединяваща най-добрите сред алпинистите от федерацията. Заедно с други млади спортисти те заминали на 30 септември за Кумбу - местност в района на Еверест, за да изкачат няколко върха, високи между 5000 и 6000 м, разположени южно от Ама Даблам (6814 м).
Огнище на COVID-19 в подножието на Еверест, Непал отрича да има вирус

Тримата започнали на 24 октомври изкачване на един от върховете край Ама Даблам, а телефонна връзка с тях била осъществена за последен път на 26 октомври.
Хеликоптер, нает от федерацията, забелязал при разузнавателен полет "следи от изкачване и остатъци от голяма лавина от предната страна". "На мястото е изпратен хеликоптер със спасителен екип, за да се опитат да открият евентуални оцелели", посочват от групата за алпинизъм.

Шефът й Стефан Беноа заяви пред регионалнотофренско издание "Дофине либере", че е "шокиран, опустошен също като цялата група". Според него тримата изчезнали се отделили от осемчленна група и предприели самостоятелно изкачване, но закъснели и тогава федерацията изпратила хеликоптера.

"Тримата може би са отнесени от лавина, а в понеделник непалски спасители ще отидат на мястото - прогнозата за времето е добра и може да се действа", добави той.
Филм за Боян Петров получи голяма награда от фестивала в Тренто

Според в. "Хималайън таймс", близо до един ледник в подножието на Ама Даблам тази сутрин са били забелязани палатки и алпинистка екипировка.

Служител от министерството на туризма заявил пред вестника, че тези алпинисти са започнали изкачването, без да получат необходимото разрешение.
БТА