/ БТА
Тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, продължи да расте вчера, предаде ДПА. 

Рискът от пожар и изтичане на радиоактивни вещества заради стрелбата в района на централата, която се намира под контрола на руските сили, стана причина за сериозни притеснения.

"Запорожката АЕЦ функционира при риск от нарушаване на радиационните норми и на нормите за пожарна безопасност", заяви украинският ядрен регулатор "Енергоатом".

"Енерготам съобщи вчера, че един от реакторите в Запорожката АЕЦ е бил спрян, след като близо до централата бяха нанесени удари, за които Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес.

Взаимни обвинения между Русия и Украйна заради обстрел около АЕЦ „Запорожие”

"В резултат на атаката срещу Запорожката АЕЦ се задейства системата за аварийна защита на един от трите действащи реактора, който се изключи", съобщи "Енергоатом" в съобщение в Телеграм.

Според компанията нанесените удари а причинили "значителни повреди" на азотно-кислородна станция и "спомагателна сграда". "Все още съществува риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, а рискът от пожар също е висок", се казва в съобщението.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отново отправи призив да ѝ бъде разрешено да изпрати свой екип в атомната централа, а ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел разкритикува "военните действия на Русия в района на Запорожката АЕЦ" и ги окачестви като "сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност".
БТА