Трети ден на протести в САЩ след убийствата на чернокожи от бели полицаи
Трети ден на протести в САЩ след убийствата на чернокожи от бели полицаи / Guliver/Getty Images

Полицията използва димки, за да разпръсне демонстранти, блокирали късно снощи междущатското шосе номер 64 в американския град Сейнт Пол, щата Минесота, в знак на протест срещу неотдавнашните убийства на чернокожи мъже в Минесота и Луизиана, застреляни от бели полицаи.

Димките се наложило да бъдат използвани срещу група от около 200 протестиращи, които отказали да се махнат от магистралата и замеряли служителите на реда с камъни, бутилки и метални пръти. Полицията съобщи за арести, но не уточни колко души са били задържани, предаде АП.

Обама: Полицията в САЩ стреля по чернокожи двойно по-често, отколкото по бели

Трети ден в много американски градове продължават протестите, предизвикани от последните два случая, възприети като поредната проява на полицейско насилие, отбелязва Ройтерс.

Трети ден на протести в САЩ след убийствата на чернокожи от бели полицаи
netinfo

В сряда в предградие на Сейнт Пол 32-годишният служител в училищен стол Филандо Кастил бе прострелян от полицай, спрял го за проверка на пътя. Приятелката му, заснела и пуснала в мрежата случилото се, казва, че полицаят е стрелял, когато мъжът посегнал да извади от жабката портфейла си.

В Батън Руж, Луизиана полицай застреля 37-годишният Алтън Стърлинг, също чернокож, след спречкване пред магазин.

Американски полицаи застреляха въоръжен чернокож в Тексас

В нощта след убийството на Кастил петима полицаи бяха убити, а седем ранени от чернокож ветеран по време на протест в Далас. Семействата на Стърлинг и Кастил осъдиха действията на стрелеца от Далас, решил да отмъщава на белите полицаи.

Трети ден на протести в САЩ след убийствата на чернокожи от бели полицаи
netinfo

Въпреки възникналото напрежение след събитията в Далас протестни шествия срещу полицейското насилие бяха организирани в много американски градове, включително в Ню Йорк и в столицата Вашингтон. Като цяло протести бяха мирни, но в Батън Руж се стигна до сблъсъци между полицаи за борба с безредиците и активисти на организацията "Черните пантери", някои от които носели огнестрелно оръжие.

В Ню Йорк стотици хора въпреки дъжда се включиха в шествие, тръгнало от сградата на градския съвет към Юниън скуеър. Множеството нарасна на хиляди и блокира за кратко Пето авеню. Протестиращите скандираха "Не на расистката полиция, няма справедливост, няма мир". Десетина души бяха арестувани за спиране на движението.

 

 

Протест в Лондон срещу убийството на цветнокожи от полицаи в САЩ

Протести срещу убийствата на цветнокожи от полицаи имаше в щатите Арканзас, Аризона, Калифорния, Колорадо, Флорида, Джорджия, Илинойс, Луизиана, Мериленд, Масачузетс, Мичиган, Небраска, Пенсилвания, Роуд Айланд, Юта, Федерален окръг Вашингтон и дори в Лондон, във Великобритания.

Източник: БТА