Традиционното семейство е огромен социален капитал, заяви папата
Традиционното семейство е огромен социален капитал, заяви папата / Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети заяви, че традиционното семейство е огромен социален капитал, който трябва да бъде защитен от закона и да помага за спояването на обществата, предаде Франс прес.

"Държавата е призована да признае собствената идентичност на семейството, основано на брака и отворено към живота, както и правото на родителите за свободното образование на децата в зависимост от образователния проект, който смятат за валиден и меродавен", заяви папата в реч в Милано през хиляди вярващи от 154 страни, обръщайки се към властите, посочва БТА.

Милано е най-големият италиански град, в който съжителстват всички форми на семеен живот. Неслучайно папата призова влиятелните в града католици и поддръжниците на светския живот да си сътрудничат, отбелязва АФП.

"При ясно разграничение на ролите, позитивно светският Милано и Милано на вярата са призовани да си съдействат за общото благо", каза папата в присъствието на левия радикален кмет на града Джулиано Пизапиа, който подкрепя еднополовите бракове.

Кметът призна, че семейството е основният градивен материал на обществото и обеща да си сътрудничи с влиятелния кардинал на Милано и приятел на папата Анджело Скола.

Според Църквата стабилното традиционно семейство, съставено от мъж, жена и деца, трябва да бъде защитено и да не се поставя на едно ниво с други форми на семейно съжителство, тъй като не е католическо наследство, а наследство на цялото човечество и отговаря на природния закон, отбелязва Франс прес.