/ Gulliver/Getty Images
Тържествата за Октоберфест започнаха в Мюнхен с традиционните наздравици с бира, но тази година фестивалът не протича както обикновено поради строгите ограничения, свързани с коронавируса, предаде Асошиейтед прес.

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Официалният Октоберфест беше отменен, така че няма огромни тенти пълни с хора и стотици щандове с храни. Вместо това 50 от бирариите и други питейни заведения в южния германски град организират собствени малки тържества при строго спазване на задължението за носене на предпазни маски, социална дистанция и други хигиенни мерки.

Тъмната страна на отменения Октоберфест – холера, война, терор

Бившият кмет Кристиан Уде обяви началото на празненствата в една от бирариите, като заби канелка в 20-литрово буре - едва една десета от обичайните кегове на Октоберфест. Той носеше традиционните баварски кожени панталонки и беше с маска.

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Междувременно полицията патрулираше на традиционните за Октоберфест места, за да не възникват спонтанни събирания. Отмяната на Октоберфест е голям удар за баварския град, който посрещна миналата година 6,3 милиона гости за 186-ото издание на фестивала на бирата.

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

EPA/LUKAS BARTH-TUTTAS

Тогава бяха сервирани 7,3 милиона литра бира за 16 дни. Тази година съкратеното издание на фестивала ще продължи до 4 октомври.
БТА