/ БГНЕС, архив
Бившият британски премиер Тони Блеър отрече съобщения в медиите, че иска да стане пратеник за Близкия Изток на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи британският в. "Гардиън".

Блеър е служил близо осем години като специален представител на Квартета за Близкия Изток, обединяващ САЩ, Русия, ЕС и ООН. В. "Мейл он сънди" съобщи, че в сряда той се е срещнал тайно в Белия дом със зетя и съветник на Доналд Тръмп Джаред Къшнър.

Смята се, че от септември м.г. насам това е третата среща между Блеър и Къшнър. Според тъста му Къшнър е човекът, който може да донесе мир на Близкия Изток, припомня в. "Гардиън".

САЩ няма да увеличават силите си в Близкия Изток

Говорителка на бившия премиер отказа да обсъжда личната среща между двамата, но подчерта, че не са се водили дискусии той да работи в администрацията на американския президент и Блеър не е отправял подобно предложение. Тя определи съобщението на в. "Мейл он сънди" като "измислица".

Блеър "е работил по мирния процес в продължение на 10 години и ще продължи да го прави", добави говорителката. "Той го прави от свое име. Ще продължи да го прави по същия начин".

Изявлението обаче не отрича, че срещата с администрацията на Тръмп се е състояла, отбелязва в. "Гардиън", припомняйки, че Блеър беше подложен на сериозни критики по време на работата си за Квартета. Той пое ролята през 2007 г., малко след като подаде оставка като премиер. Веднага бяха изразени съмнения доколко е подходящ за ролята поради участието си в инвазията на Ирак през 2003 г.
 

Guliver/Getty Images


По-късно палестински представители го обвиниха, че е прекалено близък до Израел и се интересува повече от неговите нужди, отколкото от защитата на палестинските проблеми.

Бившият премиер беше обвиняван и за липсата на напредък в мирния процес по времето, когато беше специален представител на Квартета, както и за бизнес-дейността си в Близкия Изток, довела до неколкократни обвинения в конфликт на интереси, припомня британското издание.
БТА