Тони Блеър отговаря пред комисия за влизането на Лондон в иракската война
Тони Блеър отговаря пред комисия за влизането на Лондон в иракската война / Reuters

Бившият британски премиер Тони Блеър, който взе решението страната му да участва в американското нахлуване в Ирак, ще се яви пред комисията, разследваща при какви обстоятелства е станало това.

Британският печат твърди, че през последните седмици Блеър е работил с документи за иракската война, готвейки се да бъде разпитан от комисията. Според вестник "Дейли мейл" Блеър бил уверен, че ще може да убеди разследващите в правотата на решението си да вкара страната във войната с Ирак.

Сред документите, които Блеър бил прегледал, имало и писма, които той е писал на американския президент Джордж Буш в продължение на една година преди нахлуването. В тях той уверявал Буш, че има пълната подкрепа на Лондон срещу Багдад. В залата, в която ще бъде питан бившият премиер, ще присъстват и близки на британски войници, загинали в Ирак.

Предполага се, че това ще окаже допълнителен психологически натиск върху него. Шестте часа, които са отредени на Блеър пред комисията, ще струват на анъкоплатците не по-малко от 250 000 паунда - толкова се смята, че са разходите за гарантиране на безопасността на бившия премиер. Антивоенни и обществени организации са заявили, че имат намерение да проведат днес масови протестни акции близо до сградата, където ще бъдат слушанията. Полицията се опасява и от евентуални прояви на мюсюлмански екстремисти, затова за поддържане на реда и охраната на Блеър ще отговорят стотици полицаи. Очаква се, че заседанията на комисията ще продължат до края на годината.