Светлана Тихановска
Светлана Тихановска / Gulliver/Getty Images
Ръководителката на беларуската опозиция Светлана Тихановска призова президента на Франция Еманюел Макрон да бъде "посредникът, от когото отчаяно се нуждаем", за да се разреши кризата в Беларус.

Тихановска каза това в интервю за Франс прес във Вилнюс, където френският държавен глава пристигна днес следобед.

"Отчаяно се нуждаем от посредничество, за да избегнем проливането на още кръв", каза Тихановска. "Макрон би могъл да бъде посредник заедно с лидерите на други държави. Те може да са в състояние да повлияят на Путин, с когото имат добри отношения", каза Тихановска, която се надява да се срещне утре с френския президент по време на посещението му във Вилнюс.

Зеленски се опасява Беларус да не последва съдбата на Украйна

"Поискахме среща, но още нямаме потвърждение. Надявам се обаче, че ще можем да се срещнем, може би утре", уточни Тихановска.

"Известно е, че г-н Макрон и Франция са били посредници в много други случаи. Разбира се, бихме предпочели да разрешим сами този проблем, но виждаме, че жестокостите продължават, че беларуският народ страда и нашите власти не инициират диалог", каза лидерката на беларуската опозиция. Тя заяви още, че Макрон е сред най-влиятелните лидери в Европа и в света и може да е поне един от посредниците.

Вчера, в навечерието на заминаването си за Вилнюс, френският президент отправи ясно искане държавният глава на Беларус Александър Лукашенко да се оттегли, като изтъкна, че изборът му не се признава нито от ЕС, нито от САЩ, тъй като го смятат за фалшифициран.

ЕС няма да признае Лукашенко за президент на Беларус

В интервю Макрон каза, че Лукашенко трябва да се оттегли и похвали смелостта на беларуските демонстранти, хиляди от които вчера за пореден път протестираха срещу режима.
Тихановска каза, че е "много удовлетворена" от декларацията на Макрон, но сега очаква конкретна подкрепа от Франция и Европа. Бих искала да го помоля да не оказва финансова подкрепа на режима и да откаже всякакви търговски отношения с компании, които го подкрепят. Лидерката посочи още, че беларуската опозиция би искала Макрон да подкрепи индивидуални санкции срещу длъжностни лица, отговорни за престъпления, извършени след изборите, и срещу компании и бизнесмени, подкрепящи режима.

В Европа има по-смели и не толкова смели държави, което не означава, че не ни подкрепят, коментира Тихановска по повод неуспеха на 27-те да постигнат споразумение за налагане на санкции заради кипърското вето.

"Демонстрациите в Беларус няма да спрат. Хората няма повече да приемат режима, който ги потиска от години. Те ще се борят срещу него все повече и повече", каза Тихановска. Тя добави, че сега не може да спре и да се откаже от борбата, защото твърде много невинни хора са в затвора. Тихановска се кандидатира на президентските избори, след като съпругът й и кандидат на опозицията беше изпратен в затвора.

Опозиционната лидерка е дискретна, стане ли дума за обстоятелствата около бягството й в съседна Литва, отбелязва Франс прес. Всичко, което мога да кажа, е че в 15 ч. отидох в ЦИК и в 3 часа сутринта пресякох границата с Литва. Заминаването ми, разбира се, не беше доброволно, каза Тихановска, но не даде повече подробности.
БТА