Лукашенко встъпи в пореден президентски мандат
Лукашенко встъпи в пореден президентски мандат / getty images
Александър Лукашенко тайно встъпи в длъжност президент на Беларус, съобщи агенция „БелТА“. Мандатът му трябваше да изтече на 5 ноември. Встъпването му в длъжност стана в Двореца на независимостта в Минск. Двама протестиращи са били задържани пред резиденцията на Лукашенко,  съобщи ТАСС по информация на правозащитния център "Весна".

Поканени на мероприятието са няколкостотин души, сред тях висши длъжностни лица, депутати и членове на Съвета на републиката, шефове на държавни организации и органи, журналисти, учени, спортисти и др. Говорителят на Кремъл Песков обяви, че "няма информация" дали шефът му Путин е канен на встъпването в длъжност на Лукашенко. 

„Доколкото зная просто не е предвидено по протокол присъствието на някакви чуждестранни лидери на церемонията на белоруския президент. Аз лично не разполагам с информация за това“, каза Песков пред газета.ru.

На церемонията Лукашенко сложи дясната си ръка върху конституцията на Беларус и произнесе на беларуски език клетвата, след което се подписа под нея.

Пред медиите Лукашенко увери, че встъпва в длъжност с чувство на гордост за беларусите. „Денят във встъпването в длъжността на президент – това е ден на нашата с вас победа, убедителна и съдбоносна. Ние не просто избирахме президент на страната, ние защитавахме нашите ценности, нашия мирен живот, суверенитет и независимост“, добави той.

Изборите за президент на Беларус бяха на 9 август, като по данни на ЦИК за Лукашенко са гласували 80,1% от избирателите.

От Европарламента обявиха в изявление, че след като мандатът на Лукашенко изтече на 5 ноември, парламентът няма повече да го признава за президент на страната.