Руски десантчици са на учение край западната граница на Беларус
Руски десантчици са на учение край западната граница на Беларус / getty images
Близо 1000 руски войници ще участват в беларуско-руското военно учение "Славянско братство-2020" от 22 до 25 септември в Западна Беларус, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на отбраната в Минск.

Това ще е вторият етап от маневрите с участие на руски въздушно-десантни войски и подразделения от Западното оперативно командване на беларуските въоръжени сили, уточнява ТАСС, като се позовава на същия източник.

Учението в Западен Беларус е второ с участието на руски войски тази седмица – от днес стартира учение „Кавказ-2020“ с 80 000 души. То ще продължи до 26 септември. Ще се отработва разполагането на войскова групировка на коалиция от държави за гарантиране на военната сигурност в Югозападна Русия.

А в Беларус на предстоящото оперативно-тактическо учение войските ще тренират съвместни действия с цел гарантиране на военната сигурност на държавата. Ръководител на втория етап от "Славянско братство-2020" ще бъде зам.-министърът на отбраната на Беларус генерал-майор Сергей Потапенко, посочва ТАСС.

Русия е близък съюзник на Беларус, където продължават масовите протести срещу дългогодишния президент Александър Лукашенко, чиято обявена победа в изборите за държавен глава на 9 август бе оспорена от опозицията, напомня Ройтерс.