Терористи в Пакистан убиват заради ваксинация
Терористи в Пакистан убиват заради ваксинация / БГНЕС

Двама души загинаха и 12 бяха ранени след взрив на кола-бомба в предградие на пакистанския град Пешавар. Мишената е била полицейска кола, охраняваща медицински екипи, които извършвали ваксинация на деца срещу полиомиелит (детски паралич).

По думите на Наджибур Рехман от местната полиция става дума за самоделно взривно устройство. Бомбата е избухнала в момента, в който полицейският автомобил е влизал в селището. Единият от загиналите е полицай. Повечето от ранените също са служители на органите на реда. Медицинският екип, извършващ ваксинацията, не е пострадал.

Пакистан е една от трите държави, в които детският паралич е широко разпространен, отбелязва БГНЕС. Усилията на централните власти да ограничат болестта чрез ваксинация се сблъскват с твърдото противопоставяне на войнстващи групировки, които буквално са наложили забрана върху провеждането на ваксинация в някои райони. Пешавар е столица на провинция Хубер-Пактункхва и се намира в т.нар. племенни райони на Пакистан, където законите на държавата не се зачитат.