/ Thinkstock/Getty Images
Глобалното затопляне може да доведе да повишаване на средните температури на планетата с над 1,5 градуса Целзий, като значими климатични промени могат да настъпят още към 2040 г., предаде ТАСС. Това се казва в доклад на Междуправителствената експертна група по изменение на климата.

Антарктическият лед се топи стряскащо бързо
 
Ако емисиите въглероден диоксид продължат със същите темпове, предизвиканото от човешката дейност покачване на температурите ще надхвърли 1,5 градуса Целзий към 2040 г., се отбелязва в доклада, който ще бъде представен в Република Корея през октомври. Да се избегне покачването на температурите е възможно единствено ако държавите внесат бързи и всеобхватни промени в световната икономика, смятат от Междуправителствената експертна група по изменение на климата.

Антарктида може да преначертае бреговете на Земята
 
Парижкото споразумение за климата бе прието на 12 декември 2015 г. Сто деветдесет и седемте участници във форума се съгласиха да не допуснат повишаване на средните температури на планетата до 2100 г. с повече от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Учените смятат, че по-голямо покачване на температурите може да доведе до необратими последствия за околната среда.
БТА