/ БТА
Телефонът на френския президент Еманюел Макрон може да е бил подслушван от мароканска спецслужба с помощта на израелската система за проследяване "Пегас", съобщи френският вестник "Монд".

През 2019 г. телефонни номера на Макрон, на тогавашния премиер Едуар Филип и 14 министри са били включени в списък на потенциални обекти за подслушване, изготвен от една от мароканските служби за сигурност, пише вестникът, цитиран от световните агенции.

Стотици журналисти и активисти по света са били шпионирани с израелски софтуер

В разследване на 17 медии, за което бе съобщено в неделя, се твърди, че шпионският софтуер "Пегас", създаден и лицензиран от израелската компания NSO, е бил използван за опити или за успешно хакване на смартфони на журналисти, правителствени служители и правозащитници. Начело на разследването е базираната в Париж неправителствена организация "Забранени истории" (Forbidden Stories).

Френското президентство каза, че ако информацията на "Монд" се потвърди, това ще е много сериозно разкритие. Мароко отрече да е замесено и да използва "Пегас".

Парижката прокуратура е започнала проверка по случая по жалба на двама френски журналисти от новинарската платформа Медиапарт и нейния издател, предаде ДПА. Според Медиапарт телефоните на двамата журналисти са били заразени с "Пегас" през 2019 и 2020 г. в интерес на мароканските тайни служби. Според "Монд" само във Франция мишена на "Пегас" са били 20 журналисти и шефове на медийни организации.
БТА