Техеран тайно обогатява уран, твърди ирански лидер
Техеран тайно обогатява уран, твърди ирански лидер / netinfo

Ирански опозиционен лидер заяви, че Техеран тайно е възобновил програма за обогатяване на уран с помощта на лазерна технология и вече постига добри резултати, предаде Асошиейтед прес.

Алиреза Джафарзадех се позова на членове на съпротивата в страната. Той заяви, че сведенията му за подновяването на програмата в Лашкар Абад, на около 25 километра северозападно от Техеран, идват от същите източници, които са му съобщили през май 2003 г. за секретната ядрена програма на Иран.

Засега няма независимо потвърждение на твърденията му Джафарзадех, който оглавява базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център за стратегически политически консултации, призова Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ да изпрати незабавно инспектори в Лашкар Абад, включително в новопостроената огромна зала в обекта, където по думите му се извършва тайното обогатяване на уран.

Според твърденията на Джафарзадех ядрените дейности се осъществяват под прикритието на фиктивна компания, наречена "Пая Партов", която е оглавявана от ръководителя на иранската Организация за атомна енергия Голамреза Агазаде. По думите на опозиционния лидер сред консултантите на компанията са водещи специалисти по обогатяване на уран.

Асошиейтед прес отбелязва, че в миналото Джафарзадех е огласявал ирански военни тайни, потвърдили се впоследствие, но според американски представители друга част от предоставената от него информация се е оказала невярна.