/ БГНЕС
Американският режисьор Куентин Тарантино, известен с филмите "Криминале", "Убий Бил" и "Да разлаем кучетата", е удостоен с награда за цялостно творчество на филмовия фестивал в Рим. Наградата му бе връчена от италианския режисьор на филми на ужасите Дарио Ардженто, който стои зад заглавия като "Suspiria" и "Deep Red".

58-годишният режисьор присъства на събитието, за да получи наградата, заедно със съпругата си.

"Фактът, че 30 години по-късно съм тук, в Рим, и получавам награда за цялостно творчество, и гражданите на Рим знаят кой съм, е доста специален", каза Тарантино.

През 30-годишната си кариера Тарантино е написал и режисирал девет хита, сред които "Гадни копилета" и "Джаки Браун", а наскоро и "Имало едно време в Холивуд".

Сценаристът и режисьор извърши революция в начина на правене на филми и създаваше сюжети по нови и иновативни начини. Той е удостоен с два Оскара за най-добър оригинален сценарий за "Криминале" през 1995 г. и за "Джанго без окови" през 2013 г.

Фестивалът в италианската столица беше открит на 14 октомври с "Очите на Тами Фей" и продължава до 24 октомври. В събота колегата му режисьор Тим Бъртън също ще получи награда за цялостно творчество.

Официалната селекция на фестивала включва 23 филма в различни жанрове и различни форми на изразяване. Участват 23 държави, сред които Саудитска Арабия, Доминиканската република и Косово. Фестивалът ще закрие програмата си с филма "Вечните" на носителката на "Оскар" Клои Чжао. 
БГНЕС