/ БТА
Местни представители на талибаните издадоха забрана за бръсненото на брадите в южната афганистанска провинция Хелманд, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

Директорът на талибаните по въпросите на информацията и културата Хафиз Рашед Хелманд заяви пред всекидневника "Етилаатроз", че решението е взето от религиозната полиция на талибаните на среща със собствениците на бръснарници в провинцията.

Месец след падането на Кабул: Tалибаните пред икономическа криза

В социалните мрежи циркулира окръжно писмо на талибанските власти, в което представителите на талибаните предупреждават бръснарниците, че ще има последствия, ако бъде доказано, че са обръснали брадата на някого.

Засега няма коментар от официалния говорител на талибанския режим.

ООН: Талибаните нарушиха обещанията си за спазване на човешките права

Миналия месец хардлайнерите свалиха международно признатото афганистанско правителство. Оттогава режимът наложи полова сегрегация в занятията в университетите и не допусна жените да работят публично. На момичетата не се позволява да ходят на училище след шести клас.

В събота в западния афганистански град Херат талибаните изложиха на публичен показ телата на четирима мъже, за които твърдят, че са похитители.

Батальон „Бадри 313" - елитна бойна единица и основно оръжие на талибаните

По време на режима на талибаните в края на 90-те години екстремистката групировка беше известна с наказването на престъпления с публични бичувания, публични убийства на хора с камъни и ампутиране на крайници на хора.

Афганистанците и правителствата по целия свят следят дали радикалните ислямисти ще управляват по-умерено този път, макар че дотук няма особени признаци за това, отбелязва ДПА.
БТА