Те не отговарят на обичайната представа за талибани - мъже с тюрбани, седнали в пикапи. Активно пропагандирано, подразделението "Бадри 313" на талибанските специални сили се ползва с голямо влияние и авторитет в новия режим.
Кадри, разпространени в социалните мрежи от новите господари на Кабул, показват от няколко дни войници с пълната бойна екипировка на елитни бойци - бойни огнестрелни оръжия, каски и бронежилетки, качулки, раници, очила за нощно виждане, тактически радиостанции.

Това са войниците от "Бадри 313" - подразделение, включено в състава на специалните сили на новия режим. Името му идва от битката при Бадр преди 1400 години, когато пророкът триумфира над противниците си, въпреки че разполага само с 313 войници.
И ако подразделението все пак не може да се мери със западните специални сили, нито дори с тези от съседна Индия или Пакистан, то бойците му са "по-ефикасни от "обикновените талибани" и със сигурност от частите на афганистанската национална армия през последните седмици", иронизира признат експерт по въоръженията, прикрит зад акаунта си в Туитър с името Calibre Obscura.

Талибани
БТА


"Пропаганда"
================

"Използваха ги по време на кампанията срещу групировката "Ислямска държава" през 2017-2020 г. - уточнява той за АФП. - По принцип ги изпращат срещу печени бойци", допълва той.

Панджшер - единствената афганистанска провинция, която не се предаде на талибаните

Според експерта и специализираното списание "Джейн'с", подразделението наброява едва няколко хиляди души. Там са събрани "навярно някои от най-добре обучените и екипирани войници" в Афганистан, твърди Мат Хенман, шеф на отдела по въпросите на тероризма и бунтовете в "Джейн'с".
"Нищо чудно, че се прокрадват сензационни нотки в пропагандата", посветена на тази част, но "е твърде вероятно Пакистан да й е осигурил поне начално обучение", посочва той.
Неслучайно сега излагат тези бойци на показ, когато талибаните, свалени от власт преди двайсет години от американците, току-що са превзели пак цялата страна.
Символ на военни умения, каквито талибаните навремето не притежаваха, членовете на "Бадри 313" "доказаха, че са ефикасни на бойното поле", обяснява Бил Роджо, главен редактор на "Лонг уор джърнъл" - американско списание, посветено на темата за войната срещу тероризма.
"Видяхме по време на последната офанзива, от май нататък, талибанските специални сили да играят централна роля в превземането на Афганистан", добавя той, но също допуска да има известни преувеличения.

талибани
БТА

И както често става в подобни ситуации, победилият бунт черпи с пълни шепи от арсеналите на своите противници. В случая - от тези на афганистанската национална армия, снабдявана на свой ред преди време от американците.
"Всъщност САЩ екипират войската на талибаните", констатира експертът.
От няколко дни подразделението охранява по-специално зоната около летището на Кабул - очи в очи с американските войници, които все още контролират вътрешния му периметър, пистите и пътеките за рулиране.

Мрежата "Хакани"
==================

Спецподразделението дори си позволява подигравки с американците, разпространявайки снимки с войници, развяващи талибанското знаме и почти идентични с прочутия кадър, запечатал американски участници в битката за Иво Джима, Япония, през Втората световна война.
Освен че са ефективни в бой, хората от "Бадри 313" обслужват могъщи политически интереси. Частта им е много тясно свързана с мрежата "Хакани", която има тежест в очите на талибаните. Двама нейни представители присъстват на дискусиите за бъдещо правителство в Кабул.
Така "Бадри 313" представлява "съчетание от дългогодишното военно обучение на талибаните и усилията на мрежата "Хакани" с цел професионализиране на военната институция в Афганистан", казва Бил Роджо.

талибани
БТА

Съответно тя изглежда и занапред ще играе централна роля в режима на "студентите по богословие".

В Кабул вече заличиха женските лица от реклами и салони за красота (СНИМКИ, ВИДЕО)

"Ако талибаните ги разположат някъде, това означава, че те смятат района за важен", отбелязва Calibre Obscura. Затова "Бадри 313" "символизира модернизацията на талибаните и решимостта им да постигнат целите си", казва той.
Подразделението демонстрира най-вече напредъка на талибаните във военното дело. Страната воюва от 40 години и е научила много след съветското нахлуване през 1979 г.

"Виждаме как талибаните се превръщат в забележителни професионалисти от средата на 2000-те досега", потвърждава Жил Доронсоро, преподавател по политически науки в Университета "Париж 1 - Пантеон-Сорбона".
"Водената от тях война съвсем не е същата, която бащите им са водили срещу руснаците. Научили са доста на терена и технически са много добри", добавя той.
 
БТА