/ БГНЕС
Те възобновиха нападенията си часове след края на тридневното примирие
Надеждите за удължаване на тридневното празнично примирие в Афганистан между талибаните и правителствените сили приключиха днес с нови нападения на групировката, предаде ДПА.
 
Десетки жертви при експлозия на среща между афганистански войници и талибани

С падането на нощта отряди на талибаните извършиха атаки в провинциите Хелманд и Кандахар срещу обекти на силите за сигурност. Макар групировката да бе обявила, че няма да удължи примирието въпреки предложенията на правителството, някои наблюдатели очакваха тя да изчака до понеделник сутринта, за да поднови действията си.
 
Тридневното примирие бе първото по рода си след над 15 години война в страната. Милиони афганистанци празнуваха примирието и празника Айд ал Фитр, който бележи края на свещения месец Рамазан, с почти сюрреалистични сцени на братство между талибански бойци и правителствени лица. И двете страни спазиха обещанието си да не се бият. В западната провинция Херат шефът на полицията се срещна с представители на талибаните за приятелски разговор.
 
Примирие: Афганистански войници и талибани се снимат прегърнати (СНИМКИ)

В Кабул и други градове раздърпани дългокоси талибани с черни тюрбани караха мотори по улиците, като спираха за снимки и да си поговорят с местните жители. Проявите на братско единство обаче бяха прекъснати през уикенда от две нападения в източната провинция Нангархар, които оставиха най-малко 55 загинали и 115 ранени.

По-рано днес говорител на талибаните Забиула Муджахид съобщи за ДПА, че бунтовниците в Афганистан няма да продължат обявеното от тях примирие. Президентът Ашраф Гани вчера обяви, че продължава примирието, без да уточни за какъв срок, като призова и талибаните да сторят същото.
БТА