/ БТА
Тайланд съобщи за първия известен случай в Азия на нов, по-смъртоносен щам на маймунска шарка при пациент, който е пътувал до кралството от Африка, предаде АФП.

Пациентът е пристигнал в Банкок на 14 август и е бил изпратен в болница със симптоми на маймунска шарка.
Отделът за контрол на заболяванията заяви, че лабораторните тестове на 66-годишния европеец са потвърдили, че е инфектиран с маймунска шарка от типа Clade 1b.

„Отделът за контрол на заболяванията на Тайланд желае да потвърди резултатите от лабораторните тестове, които показват маймунска шарка от типа Clade 1b при европейския пациент. Наблюдавахме 43 души, които са били в близък контакт с пациента и досега те нямат симптоми, но трябва да продължим да ги наблюдаваме за общо 21 дни“, заяви отделът. Той каза, че Световната здравна организация (СЗО) ще бъде уведомена за развитието.

Всеки, който пътува до Тайланд от 42 „рискови държави“ трябва да се регистрира и да премине тестове при пристигането си.
Откритите случаи на маймунска шарка и смъртните случаи нарастват в Африка, където е съобщено за огнища в Демократична република Конго, Бурунди, Кения, Руанда и Уганда от юли месец насам.

СЗО обяви глобално извънредно положение за общественото здраве във връзка с новия вариант на маймунска шарка. Организацията призова производителите да увеличат производството на ваксини.

Маймунска шарка е инфекциозно заболяване, причинено от вирус, който се предава на хората от заразени животни, но също може да се предаде и от човек на човек при близък физически контакт. То причинява треска, мускулни болки и големи циреи по кожата.

Маймунската шарка е позната от десетилетия, но нов, по-смъртоносен и по-лесно предаван щам, известен като Clade 1b, е причината за неотдавнашното нарастване на броя на случаите.

Clade 1b причинява смърт в около 3,6% от случаите, като според СЗО децата са в по-голям риск.
Тонгчай Кеератихатайакорн, ръководител на тайландския отдел за контрол на заболяванията, обясни, че маймунската шарка е много по-малко вероятно да се разпространи бързо от COVID-19 заради необходимостта от близък контакт, за да я хванете.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС