Приближаващият се тайфун връхлетя общините по тихоокеанското крайбрежие на Япония в понеделник с проливни дъждове и приливни вълни, като накара властите да предупредят за нови свлачища и наводнения, предаде АФП.

Очакваше се Лан да удари главния остров Хоншу рано във вторник и да изсипе до 40 см. дъжд за 24 часа до 6:00 ч. сутринта във вторник в някои райони, съобщи Японската метеорологична агенция.

Днес в някои градове ще има пориви на вятъра със скорост до 162 км/ч, които ще се увеличат до 180 км/ч във вторник, когато Лан ще навлезе в Хоншу, съобщи агенцията.
 

Прогнозите са, че бурята ще достигне сушата в южния край на полуостров Кии, на около 600 км западно от Токио, след което ще се насочи към Осака, главния град в Западна Япония.

До късно сутринта в понеделник една от общините в област Вакаяма призова местните възрастни хора да обмислят евакуация от домовете си в обществени приюти.

Приближаването на тайфуна доведе и до отмяна на обществения транспорт, което причини главоболия на почиващите през традиционната празнична седмица.

Ежегодно милиони семейства се завръщат в родните си градове през този сезон, но някои хора решиха да съкратят отпуската си и се върнаха в градовете в понеделник преди тайфуна да удари.

Японските авиолинии съобщиха, че са отменили 19 полета за понеделник и 240 полета за вторник. Нейният конкурент All Nippon Airways също планира да обяви отмяната на полети по-късно днес.
БГНЕС