тропическа буря
тропическа буря / iStock/Getty Images
Тайфунът Бави, който бушува на Корейския полуостров, повреди днес жилищни и други сгради, наводни пътища и повали стълбове на електропроводи, но за момента няма съобщения за жертви, предаде Асошиейтед прес.

Скоростта на съпътстващите ветрове достига 115 километра в час. Тайфунът премина северно от Пхенян, след като навлезе на полуострова над западното крайбрежие на Северна Корея, където са развити селското стопанство и риболовът.

Метеоролог: Ураганът Лора може да се засили до пета степен

Прогнозата е, че през следващите 12 часа Бави ще отслабне до тропическа буря.

Севернокорейската държавна телевизия показа кадри от прекършени дървета и стълбове, както и наводнени пътища, и съобщи за щети по жилищни сгради и държавни обекти в провинциите Северен Хвангха и Южен Хвангха, откъдето тайфунът проникна в страната.

Съобщава се и за щети в град Нампхо, близо до столицата Пхенян.

Засега няма данни за пострадали хора в Северна Корея.

От другата страна на границата също не се съобщава за загинали и ранени, макар да има повредени сгради, стени, пътища и друга инфраструктура.

Над 1633 южнокорейски домакинства са останали без електрозахранване, както и около половината постройки на ваканционния остров Джеджу, който беше първият район в страната, ударен от тайфуна вчера.

Над 430 полета от и до Джеджу и южния град Пусан са били отменени. Движението на някои влакове в Южна Корея беше спряно, обществени паркове и морски мостове бяха затворени, а стотици рибарски кораби и пътнически морски съдове бяха преместени на безопасно място.
 


В Сеул и други големи градове работници възстановяват днес центрове за вземане на проби за коронавирус. Те бяха премахнати, тъй като сглобяемите постройки нямаше да издържат на напора на вятъра.

Бурята връхлетя полуострова седмици след като проливни дъждове предизвикаха наводнения и големи щети на домове и посеви в Северна Корея, отбелязва АП.
БТА