СЗО: Сега е времето Европа да вземе мерки срещу вируса Зика
СЗО: Сега е времето Европа да вземе мерки срещу вируса Зика / БГНЕС

Европейските страни трябва да започнат да се подготвят да опазят населенията си от вируса Зика, който никога не е бил предаван в Европа, но може да се разпространи с началото на пролетта и лятото, предупреди Световната здравна организация (СЗО).

"За всяка европейска страна, където има тигрови комари, може да има риск от разпространяване на Зика, каза тя. Няколко души, заразени с вируса Зика, са пристигнали в Европа, но болестта не се е разпространила, тъй като комарът все още не е активен. С началото на пролетта и лятото опасността от разпространяването на вируса ще нараства", заяви регионалната директорка на СЗО за Европа Жужана Якаб, цитирана от Ройтерс.

СЗО изрази тревога от съобщението, че вирусът Зика е бил предаден по полов път в САЩ и призова за по-задълбочени изследвания на пренасяния от комари вирус, предизвикващ дефекти у новородени, предаде Ройтерс.

Първи случай на заразен с вируса Зика по полов път

За първия известен случай на предаване на Зика беше съобщено вчера в Далас, щата Тексас, от местни здравни служители, които казаха, че заразата вероятно е станала чрез полов контакт, а не ухапване от комар.

"Споделяме тревогата. Случаят се нуждае от по-задълбочено изследване, за да се разберат условията и колко често или доколко е вероятно предаването на вируса по полов път и дали са от значение и други телесни течности", каза говорителят на СЗО Грегъри Хартъл.

"Това е вече вторият предполагаем случай на предаване на вируса по полов път", добави той, имайки предвид съобщения в медиите за американец, който се завърнал от Сенегал и се подозира, че е заразил съпругата си.

Вирусът, който се свързва с дефекти при новородени като ненормално малки глави в Бразилия, се разпространява стремително в американските страни.

Родените с микроцефалия бебета в Бразилия имат влошено зрение

СЗО обяви в понеделник глобална опасност за общественото здраве заради случаите на микроцефалия. Екипът на СЗО за бързо реагиране ще обсъди въпроса за предаването на Зика по полов път на днешното си заседание.

"Има много неща, които не знаем за Зика. Сформирахме наш екип и сме сигурни, че бързо ще постигнем голям напредък", каза говорителят.

Засега основното в засегнатите райони е да се контролират комарите, хората да използват средства против насекоми и да спят с мрежи на леглата, добави Хартъл.

СЗО: Вирусът Зика е глобална опасност

Междувременно индийска компания съобщи, че е разработила ваксина срещу вируса. "Два варианта на ваксината са разработени в лабораториите ни в Хайдерабад", заяви ръководителят на разработилата я компания "Бхарат Биотех" Кришна Ела. „Подали сме заявки за патенти преди около девет месеца и сега, когато светът спешно търси спасение от тежката болест, се надяваме да бъдат оформени в кратък срок".

Компанията се надява проверките да бъдат ускорени. Тя може да произведе 1 милион дози ваксина за четири месеца.

Вчера Световната здравна организация призова правителствата на държавите от Югоизточна Азия и Индия да засилят контрола и да вземат превантивни мерки срещу вируса Зика, защото тези райони са естествена среда за разпространяващите заразата тигрови комари. В Индия още няма случаи на Зика. На 1 февруари Световната здравна организация призна разпространението на треската зика в страните от Южна и Северна Америка за извънредно положение за международното здравеопазване.

Източник: БТА